Vaalikampanja on hyvien kohtaamisten kimara!

on

Olen tehnyt vähän yli kaksi kuukautta aktiivisesti vaalikampanjaa Helsingissä. On ollut aikamoinen koettelemus päästä oman häveliäisyyden yli ja hymyissä suin jakaa omalla naamalla koristettua paperinpalaa. Mielessä on pyörinyt koko ajan vanha kunnon pohjalainen sanonta: ”Älä tee meteliä ittestäs”!

Monet entiset ehdokkaat varoittelivat tästä ja siitä, että kansalaispalaute voi välillä olla tyrmäävää. Onneksi voin todeta, että mitään tätä ei ole tapahtunut, päinvastoin. Olen itse elänyt todeksi toista sanontaa: ”Vaalit ovat ihmisen parasta aikaa.”

Laajentaisin vielä tuota sanontaa: ihmisyys on osoittanut hyvät kasvonsa niissä kohtaamisissa, mihin olen saanut osallistua. Jokaisena arkiaamuna seistessäni päärautatieasemalla ja toivottanut kanssahelsinkiläisille hyvää huomenta, on palkkiona useimmiten ollut hymy ja toivotus takaisin.

Ihmisten kohtaaminen kadulla on myös opettanut, että emme suinkaan ole passiivisia elinympäristömme kuluttajia. Mietimme aktiivisesti oman asuinalueen tai työympäristön kehittämistä. Emme vain tiedä, miten viedä ajatusta eteenpäin. Olemme etääntyneet niistä vaikuttamisen mahdollisuuksista, mitä meillä on.

Kaikista näistä kohtaamisista on helppo vetää johtopäätös: Ei kannata puhua ihmisten, kansalaisten passiivisuudesta ja kiinnostuksen puutteesta. Sen sijaan kannattaa miettiä, miten aktiivisesti haluamme ihmisten osallistuvan? Miten hanakasti haluamme kysyä mielipidettä, jos sen pitäisi johtaa konkreettisiin tekoihin ja korjausliikkeisiin? Miten vahvasti haluamme ylläpitää ajatusta koko kylän osallistumisesta?

Ilolla olen seurannut vanhojen tuttujen Facebook-profiileista erilaisia makkaranmaistajaisia. Miksi näiden tapahtumien pitäisi loppua 9.4? Olisiko mahdollista saada päättäjiä ja äänestäjiä grillin ääreen torille muutenkin kuin neljän vuoden välein?

Politiikan ei tarvitse olla arjesta irrallaan oleva funktio vaalien alla. Se voi olla meidän kaikkien jokapäiväisistä kohtaamisista koostuva jatkumo, jolla yhteisönä ratkomme haasteita, valtuustosalin ulkopuolellakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s