Kiitos Pirjo!

on

HundrED on aloittanut #kehuopettajaa –kampanjan, jossa he keräävät kehuja opettajille suomalaisilta sosiaalisessa mediassa. Kiitoksia on kertynyt Twitterissä jo melkoisesti, enkä ihmettele sitä lainkaan. Aika monet opit ala- ja yläkoulusta saattavat unohtua. Opettajat harvemmin.

Itselleni parhaimmaksi muistoksi opettajista on jäänyt lukion äidinkielen opettaja Pirjo. Pirjo oli tiukkaakin tiukempi ope, joka ei päästänyt helpolla. Luimme maailmankirjallisuuden klassikot ja niistä keskusteltiin. Yleissivistystä hankittiin lukemalla, analysoimalla, miettimällä. Sen lisäksi kirjoitettiin niin maan perusteellisesti. Pirjo oli tiukkana pilkkusäännöistä ja kitki anglismeja kera herkullisen sarkasmin: suomen kieli on itsessään niin kaunis, ettei sitä tarvitse muilla kielillä höystää. Kaikki nämä opit ovat seuraaneet tähän päivään saakka. Pirjo istuu nytkin olallani ja vahtii, ettei tekstini huo’u turhanaikaisuutta!

Kielen merkitys koko maailman rakentajana ja tunteiden tulkkina ei jäänyt minulle epäselväksi, kiitos Pirjo-open!

Pirjon ansiosta kirjoitin laudaturin ylioppilaskokeissa ja hänen ansiostaan rakastuin kieleen niin, että lähdin opiskelemaan kielitiedettä yliopistoon. Kielen merkitys koko maailman rakentajana ja tunteiden tulkkina ei jäänyt minulle epäselväksi, kiitos Pirjo-open!

Helsinkiläiset lapset ja nuoret käyvät maamme parhaita kouluja, ja näin sen pitää jatkossakin olla. Tulevaisuudessa koulujemme valtakunnallinen taso pidetään yllä vaikkapa nyt laajaa kielivalikoimaa vaalimalla ja varmistamalla se, että jokainen äiti ja isä voi olla vakuuttunut siitä, että oma lähikoulu on lapselle paras asuinalueesta välittämättä. Digitalisaatio monipuolistaa oppimateriaalia ja –välineitä sekä asettaa haasteita opetustekniikalle.

Mutta näiden lisäksi on pidettävä huolta siitä, että ryhmäkoot pysyvät järkevinä. Mahdollistetaan opettajille tulevaisuudessakin sen, että he ehtivät ja jaksavat huomata luokan hiljaisen, tukea oppimishaasteiden kanssa painivaa ja kannustaa lahjakasta.

Olipa tulevaisuus kuinka täynnä digitaalisia laitteita tai sähköisiä oppimateriaaleja tai innovatiivista opetusta tahansa, yksi asia ei muutu mihinkään. Opettajan kannustava lause tai huomio voivat kantaa lasta ja nuorta vuosia, vuosia eteenpäin. Sen osoittaa myös #kehuopettajaa –kampanjassa jo nyt kerrotut koskettavat muistot.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s