Lahjakkuus ei katso tulotasoa

Helsingin Sanomat kirjoitti tänään (18.1.2017) painotetun musiikin opetuksen, niin kutsuttujen musiikkiluokkien vähenemisestä Helsingissä. Kun Helsingissä on aiemmin ollut musiikkiluokkia jopa 16 alakoulussa, on painotettua musiikin opetusta enää viidessä alakoulussa.

Musiikkiluokkia on lakkautettu viime vuosina myös sellaisista kouluista, joissa toiminta on ollut erityisen onnistunutta, eikä esimerkiksi Vuosaaren alakoulun musiikkiluokkiin tehty 13 miljoonan euron satsaus näytä estävän perinteiden ja erinomaisen musiikkikasvatustyön katkaisemista.

Olen kotoisin Seinäjoelta. Seurasin surullisena synnyinkaupungissani käytyä keskustelua, jonka lopputuloksena musiikkiluokat lakkautettiin koko kaupungista. Musiikkiluokkiin viitattiin luksuksena ja elitistisenä. Tilannehan on varsin päinvastoin.

 

Musiikkiluokat ovat 1960-luvulta saakka olleet yksi osa mahdollisuuksien tasa-arvon toteutumista. Ne ovat taanneet lapsille erilaisista lähtökohdista mahdollisuuden soittaa ja harrastaa musiikkia – kalliit soittotunnit tai oman soittimen ostaminen eivät ole olleet edellytys musiikillisen lahjakkuuden vaalimiselle. Jos olemme valmiita kevyin perustein supistamaan toimintaa, johon osallistumisen ainoa edellytys on musikaalinen taipumus, teemme tuhoisia valintoja niiden lasten puolesta, joiden vanhemmilla ei ole varaa kalliisiin musiikkiopistoihin ja –leireihin. Eikä harrastusten merkityksestä lapsen ja nuoren hyvinvoinnille ja myöhemmälle pärjäämiselle tarvinne kiistellä eri puolueissa olevien kanssaeläjieni kanssa.

 

Musiikkiluokat, kuten kaikki muukin lasten ja nuorten harrastamiseen tehty satsaus, on investointi. Investoidaan ja satsataan nyt, niin emme joudu maksamaan kalliita korjaavia palveluita niin paljon.

 

Kukaan ei tee vaalien jälkeen politiikkaa tai päätöksiä yksin. Siksi lupauksien pitäminen on vaikeaa. Mutta en malta olla tekemättä yhtä lupausta. Jos tulen valituksi kaupunginvaltuutetuksi, tulen tekemään kaikkeni tämän surkean kehityksen pysäyttämiseksi.

 

Musikaalista lahjakkuutta ei synny vain hyvätuloisiin perheisiin. Ei tehdä musiikista vain hyvätuloisten harrastusta.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s